Anabilim Dalımız
Misyon
Ukrayna Dili ve Edebiyatı kültürü alanında donanımlı, birikimli, karşılaştırmalı edebiyat kültürü bilincine sahip, aydın düşünceli öğrenciler yetiştirmek.
Vizyon
Öğrencilerimizi alanımız gereği çeşitli meslek ve iş alanları için (eğitim, kültür, turizm, çevirmenlik, mütercimlik, dış ilişkiler vb.) en iyi şekilde hazırlamak ve bu konuda ülkemizin en önde gelen bölümü olmak
Türkiye ile Ukrayna'nın uzun yüzyıllara dayanan bir geçmişe sahip tarihi, coğrafi ve kültürel yakınlıkları, 100 yıldır sürmekte olan diplomatik ilişkilerin 2011 yılında stratejik ortaklık düzeyine yükselmesi, ekonomik ve beşeri ilişkilerin güçlendirilmesi, iki ülkenin de sınır geçişlerinde birbirlerinden vize hatta pasaport dahi talep etmemesi gibi gelişmeler sonucunda Türkiye’de Ukrayna dili, edebiyatı ve kültürüne büyük ilgi uyanmıştır.
İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın 2017 yılında kurulmasına öncülük etmiştir. Bu adım iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın çeşitli alanlardan beslenerek uzun yıllar sürmesini ve nesilden nesile ulaşmasını sağlayacaktır.
2017-2018 eğitim-öğretim yılında ise Doç. Dr. İryna M. Dryga ile Yrd. Doç. Dr. Oleksandr Sereda’nın göreve başlamasıyla birlikte Anabilim Dalı faaliyete geçmiştir.
Ukrayna Anabilim Dalı’nda lisans eğitim süresi 1 yılı hazırlık eğitimi olmak üzere toplam 5 yıldır. Programda yoğun olarak Ukrayna dili grameri, Ukrayna tarihi, kültürü ve edebiyatı derslerinin yanı sıra edebi metin ve iş yazışmalarına yönelik çeviri çalışmaları da yapılmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerimiz seçmeli olarak Rusça, Lehçe ve Makedonca dersleri de alabilmekte ve bir başka Slav dili daha öğrenebilmektedirler.
Lisans programına her yıl ortalama 20 öğrenci alınmaktadır.
Verilen eğitimin klasik ve temel bilgiler içermesinin yanı sıra, Bologna sürecine uygun olması öğrencilerin beklentilerini karşılamaktadır.
Lisans eğitimi sürecinde yetkin bir Ukrayna dili grameri edinilmesinin yanı sıra edebiyat, kültür ve tarih alanında donanıma, birikime sahip, aydın düşünceli öğrencilerin yetiştirilmesi İstanbul Üniversitesi’nin tercih edilme nedenlerindendir.